Było już o historii i było o pogodzie na Man, W dzisiejszym
wpisie postaram się przedstawić Wam jak wyglądają mniej lub bardziej typowe: manxowskie
śniadanie, przerwa na lunch, na co najczęściej pozwalają sobie Manxowie w
swojej kuchni, czym się szczycą i co można znaleźć w lokalnych sklepach.
Angielskie śniadanie. Myślę, że każdy kiedyś o nim słyszał.J
Najczęściej spotykane w j. angielskim to Full English Breakfast lub cooked
breakfast. Posiłek serwuje się na ciepło i można je dostać w każdej
restauracji, barze czy kafejce na Man. Składa się z kilku składników: jajek
(fry eggs, scrambled eggs, pocztex eggs) smażonych, jajecznicy lub w
koszulkach, bekonu, parówek wieprzowych, fasolki, grzybów oraz zależnie od
miejsca, pomidorów oraz pokrojonej w plastry kiełbasy – black pudding (która
przypomina nieco polską kaszankęJ) oraz tostu. Do tego otrzymujemy kawę lub herbatę
(koniecznie z mlekiem;)) lub np. latte za drobną dopłatą J.
W niektórych wariantach serwuje się także „hash browns”
placki ziemniaczane najczęściej z cebulką i w panierce smażone na głębokim
oleju. Do dyspozycji mamy także różne rodzaju sosy typu ketchup i Brown sauce
(brązowy sos) oraz dżemy i marmolady.
Nie mam porównania odnośnie śniadań w całej UK, wiem
natomiast że tu są one równie popularne. W niektórych miejscach możemy je
otrzymać nawet w czasie lunchu lub są serwowane cały dzień.
Lunch przypada najczęściej w godzinach 12 -14. Tu już
wszystko zależy od preferencji danego osobnika J oraz od jego przerwy w pracy, niektórzy otrzymują do 1h
J.
Ci najbardziej zabiegani wybierają restauracje typu bistro przypominające
polskie bary mleczne. Jeżeli jest to take away (danie na wynos) najczęściej
jest to zupa i kanapka (wrap lub toastie), tzw meal deal lub tylko kanapka typu
panini (specjalny rodzaj pieczywa przeznaczony do zapiekania) albo kanapka i
frytki. Równie popularne są tu: jacket
potatoe (ziemniak w mundurku) z masłem i np. tuńczykiem i sałatką. Nie sposób
nie wspomnieć o rozsławionym fish and chips (ryba z frytkami) serwowanym z
mushes peas (mus z zielonego groszku) oraz sosem tatarskim. To klasyk którego
nie może zabraknąć nigdzie J. To oczywiście tylko kilka z wielu opcji, nie mniej
szybkie dania są tu widoczne na każdym rogu. Często na ulicy mijam się z ludźmi
którzy po prostu idą i jedzą danie na wynos z pudełka.
Nie wszyscy oczywiście posiłkują się w ten sposób. Jest też
duży odsetek ludzi, którzy nie lubią dań typu Fast-food. Wyspa Man zapewnia
wiele własnych produktów lokalnych i napojów począwszy od świeżo wyłowionych
owoców morza, po soczyste wysokiej jakości mięso a kończąc na specjalnie warzonym
piwie i innych alkoholach. (pokażemy co się pija na Man w kolejnych postach) :)
Jeżeli więc jesteś fanem/fanką owoców morza to będąc na Man
nie możesz nie spróbować lokalnych Manx Kippers- wędzonych filetów śledziowych
w dymie z drzewa dębowego a także Manx Queen Scaloops (Quennies)- tradycyjnych
przegrzebków (regularnie wyławianych z tutejszego morza Irlandzkiego). Manx Kippers jest często
serwowany z jajkiem jako dodatek do „śniadania angielskiego”.
Kolejny warty uwagi produkt to jagnięcina (eng. lamb) – na wyspę sprowadzona wraz z pojawieniem się
Wikingów. Wierzy się, że to właśnie oni rozprzestrzenili hodowlę tych zwierząt
na Man. Decydując się na jagnięcinę możemy wybrać jeden ze sklepowych wariantów
tj. w marynacie z miętą J lub przyrządzić ją samemu w domu.
Popularnym rodzajem mięsa jest tu także wołowina. Manxowie
szczycą się wysokiej jakości wołowiną. Ulubioną potrawą tutejszych mieszkańców jest zatem stek J.
Z uwagi na dużą dostępność, wołowina nie odstaje mocno cenowo od innego rodzaju
mięs. A nawet myślę, że dla tutejszych wyspiarzy jest ona tak samo popularna
jak dla Polaków wieprzowina w Polsce. Tu wieprzowiny jada się mało. Chyba, że
na śniadanie - obowiązkowo w formie upieczonego bekonu oraz kiełbasek. J
Na wyspie znajdzie się także coś dla łasuchów. J.
Manx Ice
Creams – pyszne, kremowe regionalne lody – gałkowe lub świderki. Uwierzcie mi
na słowo, że nie da się przejść obok nich obojętnie
Manxowie słyną również z produkcji własnych przetworów
mlecznych: Mleka, śmietany, masła, jogurtów
oraz serów. Na tle sklepowych półek wyróżnia je przede wszystkim jakość, smak i
krótki termin przydatności.
Wspomniane produkty stanowią jedynie ogólny zarys tego co
oferuje wyspa. Myślę, że wciąż jest tu wiele do odkrycia oraz, że jest to temat
na kolejną część J.
Targi żywności, które miałam okazję zobaczyć po raz pierwszy w ubiegłym roku
uzmysłowiły mi, jak wiele produkuje się na Man, jak wielu wyspa posiada
lokalnych dostawców oraz jak wysoki poziom oni prezentują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz